torsdag 22 mars 2018

Bli hvis du kan. Reis hvis du må.

Bli hvis du kan. Reis hvis du må.
av Helga Flatland

En fin roman om vad som händer i en liten norsk bygd som drabbas av en stor tragedi. Alla känner alla, och när pojkarna i boken började ettan i byskolan så är det bara åtta elever i klassen. Nu är det flera år senare, de är klara med sin militärtjänstgöring och så bestämmer sig tre av dem – Tarjei, Kristian och Trygve – att ta värvning i de norska styrkorna i Afghanistan. De motiverar det med att ta chansen att uppleva något annorlunda, en erfarenhet och chansen att göra en insats. Men är det inte snarare så att de har bekymmer de vill fly från?

Och så dör de alla tre när en bil de färdas i sprängs. Och för deras närstående förändras hela tillvaron. Ja, till och med de som inte var så nära påverkas, ibland oväntat mycket. Här är berättelserna smart sammanfogade. Två av pojkarna berättar, och två andra. Och när man har läst den sista har man hunnit omvärdera mycket i de tidigare avsnitten.

"Bli hvis du kan. Reis hvis du må" är första delen i en trilogi, och de två andra böckerna ska jag självklart också läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar