lördag 22 september 2012

Englenes dans


Englenes dans
av May Grethe Lerum

Efter två böcker om Karl Martins upplevelser i Ryssland så är det nu dags för hans tvillingsysters historia. Som jag har sett fram emot, för jag tycker bättre om att läsa om vardagsdramatik på norsk landsbygd än storpolitik i tsarens Ryssland.

Amelia är den rikaste unga kvinnan i bygden och eftertraktad som hustru. Men själv är hon mest intresserad av att ta hand om sin fosterbror Benjamin, som väl har Downs syndrom (det är inte direkt så det kallas på 1700-talet). När hon väl blir förälskad i en ung man kan hon inte veta om det är henne eller hennes pengar han vill ha.

Omständigheterna i hennes liv leder till att hon begår en svår synd, och hon vet precis hur hon ska sona den. Hennes föräldrar Marja och Karl blir förtvivlade över vad Amelia tänker göra, men så känner de inte heller till hennes synd.

Det är alltid roligt när det börjar handla om en ny person i de här serierna. Amelias val av livsstil påminner lite om hennes förmödrars liv, men det är ändå något nytt. Här tyckte jag att Livets døtre tog ny fart.

Livets døtre:
1. Bøddelens kvinne
2. Marias bok
3. Blodsbånd
4. Brutte lenker
5. Soningstid
6. Veier over hav
7. Øye for øye
8. Vinterfrukt
9. Fortidens synder
10. Opprør
11. Slavenes by
12. Solefall

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar