fredag 28 september 2012

Åtta små, två stora och en lastbil


Åtta små, två stora och en lastbil
av Anne-Cath. Vestly

Anne-Cath. Vestly verkar vara en av Norges mest älskade klassiska barnboksförfattare. Jag hade aldrig hört talas om henne förrän jag såg hennes namn i t.ex. norska bloggar och reklam för barnfilmen Knerten, som kom för ett par år sedan och är baserad på en av hennes böcker. Hon skrev många böcker från 1950-talet och framåt, men det ser ut som om bara några få är översatta till svenska. "Åtta små, två stora och lastbil" ser ut att vara första delen i en serie om åtta syskon och deras mormor, men resten av serien finns inte på svenska.

Det handlar om en familj, som trots att de har åtta barn bor i ett enda rum och kök i staden. Jag antar att staden är Oslo. De har också en lastbil som nästan hör till familjen. Så småningom kommer även mormor på besök, och får sova ovanpå köksbänken. Men trångboddheten är egentligen inget större problem. Min förra lägenhet tyckte jag var lagom för en eller två personer, men när de husen byggdes på 50-talet så lär det ha varit vanligt att det bodde barnfamiljer i de lägenheterna. Den här boken ÄR från 50-talet. Fast en familj på 10-11 personer kanske hade varit lite väl mycket, speciellt i en ännu mindre lägenhet. När den sura tanten i våningen under ska sova middag så får mamman ta med alla de åtta barnen ut och leka.

Det händer en del saker i boken, och familjen hanterar allt på sitt eget uppfinningsrika sätt. Lastbilen blir stulen(!), familjen får nya vänner, ett av barnen tycker att det är tråkigt att de aldrig har barnkalas - och så kommer ju deras excentriska mormor, som inte alls är van vid städer, på besök. Söt och trevlig bok. Jag tyckte att stilen påminde lite om Edith Unnerstad, men det kanske har att göra med att "Kastrullresan" (det enda jag har läst av Unnerstad) också handlar om en familj med många barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar