lördag 1 september 2012

West with the Night


West with the Night
av Beryl Markham

Vi läste "West with the Night" i läsecirkeln som jag är med i. Jag tror inte att jag var den enda som inte kände till den. En av medlemmarna är duktig på att leta fram gamla bortglömda böcker, som den här, Beryl Markhams självbiografi* från 1942.

Markham är (var) känd för att ha genomfört den första non stop-(solo?)flygningen mellan England och Nordamerika. Det normala var att flyga från Nordamerika till Europa, eftersom vindarna var gynnsammare åt det hållet. Hon nådde inte riktigt sitt mål, som var New York, eftersom hon störtade i Canada och planet inte gick att reparera. Men det var ju åtminstone på land ...

Boken handlar förutom om den här flygningen berättelsen om hennes okonventionella uppväxt på en afrikansk farm i början av nittonhundratalet, hennes tid som hästtränare i Kenya och hur hon började med flygandet och hennes uppdrag med att till exempel frakta viktiga förnödenheter till avlägsna platser och att leta upp storvilt åt rika vita jägare. Det mesta är väldigt spännande att läsa om.

Samtidigt är det som om något saknas. Det handlar bara om jobb och äventyr. Under tidsperioden som boken handlar om hann hon också gifta sig, flytta till England, få en son och lämna maken och sonen och återvända till Kenya. Men det nämns det inget om. Kanske för att berätta om den delen av hennes liv skulle få henne att framstå i dålig dager. Eller helt enkelt för att det är en äventyrsbok!

*Jag vet inte om man har enats om en slutsats, men det verkar som om de flesta anser att det inte var Beryl Markham själv som skrev boken. En trolig kandidat är visst hennes tredje make Raoul Schumacher, som var författare och journalist. Men vem som än har skrivit den gjorde ett bra jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar