onsdag 5 september 2012

Det nakna hjärtat


Det nakna hjärtat
av Lisa Tucker

Dorothea och Jimmy har vuxit upp på en mycket isolerad gård tillsammans med sin far och farmor. Fadern oroar sig för allt. Syskonen får nästan inte göra någonting, för han kommer alltid på ett scenario där de skulle kunna skada sig och det vill han inte. Det är därför de aldrig lämnar Fristaden och nästan aldrig träffar någon utanför familjen. Världen utanför är oerhört farlig. Dorothea tycker att faderns regler verkar vettiga och är glad över att bli skyddad. Det är ju inget dåligt liv de lever heller. De har alla bekvämligheter och massor av böcker - men inget nyare än 1960, för efter det förändrades samhället så mycket till det sämre.

Jimmy däremot är inte alls nöjd med livet i Fristaden. Han är lite äldre än Dorothea och minns tiden innan deras mor dog. Då bodde de i ett vanligt hus och fick vara ute i solen (deras pappa är rädd för hudcancer) och de hade en swimmingpool (drunkning). Han minns inte omvärlden som ond och när han är drygt tjugo år lämnar han Fristaden.

När fadern blir sjuk tvingas Dorothea också ge sig ut i världen för att hitta Jimmy. Men hon var bara fyra år när de flyttade till Fristaden och hennes uppfostran har inte direkt förberett henne på att möta andra människor eller ett modernt samhälle.

Och frågan är förstås VARFÖR? Hur blev deras far så överbeskyddande och varför bestämde han att de skulle flytta till Fristaden? Och hur dog syskonens mor?

Spännande roman som jag läste ut snabbt. Man vill ju veta hur det hänger ihop! Den var inte fantastiskt bra, men jag skulle ändå kunna tänka mig att läsa mer av Lisa Tucker. Jag gillar att läsa om Dorothea och hennes upptäckt av omvärlden, medan andra delar inte var riktigt lika intressanta. Lösningen på gåtan avslöjades lite tidigt, tyckte jag, men det var ju ändå så att man inte riktigt kunde veta hur det skulle gå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar