torsdag 20 september 2012

Ambassaden i paradiset: Sveriges unika relation till Nordkorea


Ambassaden i paradiset: Sveriges unika relation till Nordkorea
av Lovisa Lamm

Nordkorea är ett märkligt land. Och tydligen har Sverige en väldigt speciell relation till det landet. Jag har tidigare lyssnat på Lovisa Lamms dokumentär på P3 om Sverige och Nordkorea, men boken har en lite annan vinkel.

Efter Koreakriget var Nordkorea det land som återhämtade sig snabbast. För Sydkorea tog det längre tid, men, tja, det blev ju bättre i det långa loppet. Svenska företag såg i alla fall Nordkorea som en intressant marknad och Sverige var ett av få västländer som öppnade en ambassad i Pyongyang. Men Nordkorea visade sig ha väldigt dålig betalningsförmåga, och har visst fortfarande en helt enorm skuld till Sverige för allt de köpte på 1970-talet. Ungefär samtidigt som Sverige insåg att det skulle bli svårt att få de där pengarna visade det sig att nordkoreanska diplomater i Sverige höll på med smuggling av sprit och cigaretter.

Detta kan man läsa om i boken och höra om i dokumentärprogrammet. Men boken gör också plats för personliga intryck. Dels från Lovisa Lamms typiska turistresa till Nordkorea (med guider som aldrig lämnar resenären ensam), dels från en dagbok som skrevs av en medföljande hustru när Sverige gjorde en stor industrisatsning landet på 70-talet, och så samtal med en nordkoreansk man som numera bor i Sverige. Mycket intressant. Och man blir upprörd över att läsa om hur befolkningen har det i Nordkorea.

Jag kan också rekommendera en dansk dokumentär om en resa till Nordkorea - Det røde kapel. Den gick på SVT häromåret. Jag såg tyvärr inte hela, men jag gillade den biten jag såg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar