söndag 2 september 2012

A Distant Neighborhood Vol. 1


A Distant Neighborhood Vol. 1
av Jiro Taniguchi

Hiroshi Nakahara stiger på fel tåg på väg hem från en affärsresa. I stället för det moderna snabbtåget till Tokyo hamnar han på lokaltåget till staden där han växte upp. Den oväntade situationen får honom att tänka tillbaka på sitt liv. Modern som dog för många år sedan, och fadern som försvann utan förklaring när Hiroshi var i tonåren. När han ändå är i hemstaden passar han på att besöka moderns grav, och det är efter det som allt blir konstigt. Han vandrar i kvarteren där han bodde som barn, och de ser precis ut som då, trots att han vet att de har byggts om sedan dess. (Det här påminner om en japansk bok som vi läste i läsecirkeln för ett par år sedan.) Och hans kropp är hans fjortonåriga kropp. Och i hans gamla hem finns hans mamma och pappa och hans mormor och lillasyster. På något sätt har han rest tillbaka i tiden.

Att leva som en fjortonåring men med en vuxen mans erfarenheter blir en annorlunda upplevelse. Han trivs faktiskt, men han funderar på om han ändrar framtiden genom att inte alltid agera som han gjorde förra gången. Och så inser han att det här är samma år som hans far lämnade familjen. Det här är en chans att få reda på vad som egentligen hände och kanske förhindra det.

Det här är en vacker manga som passar vuxna läsare. Med det menar jag inte att den är olämplig för yngre läsare, utan mer att den inte är barnslig. Även om den handlar om en pojke på högstadiet, så är den inte en romantisk komedi som många andra serier i den miljön är. "A Distant Neighborhood" har en helt annan ton.

Det här är första volymen av två.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar