tisdag 18 september 2012

Torka aldrig tårar utan handskar - 1. Kärleken


Torka aldrig tårar utan handskar - 1. Kärleken
av Jonas Gardell

Den här boken kan väl ingen ha missat? Jonas Gardells första del i trilogin om hus HIV och aids kom till Sverige. Man får en aning om vad som komma skall genom att några av bokens personer visas om några år, lidande och i livets slutskede, på strängt isolerade sjukhusavdelningar. Men än så länge är det ingen som vet att det här ska hända. Några små nyhetsnotiser förekommer, men ingen fäster någon större vikt vid dem.

Huvudpersoner är två unga bögar, Rasmus och Benjamin. Det handlar om deras uppväxt på olika håll. Rasmus lämnar sin lilla hemby i Värmland och söker sig till Stockholm. Benjamin är ett hängivet Jehovas vittne som försöker motså frestelsen. Just nu tänker de på allt annat än att de skulle kunna drabbas av en dödlig sjukdom. Som läsare är man förstås extremt medveten om vad som kommer att hända. Men personerna i boken lyssnar inte på vad man säger. Och varför skulle de göra det? Det är ju väldigt tidigt 80-tal och ingen anar oråd.

En sak förstår jag förresten inte riktigt. Okej att man inte visste så mycket om hur viruset spreds, men om det verkligen var så smittsamt att vårdpersonel inte ens fick torka bort de sjukas tårar utan att ha gummihandskar på sig (som seriens titel beskriver) - borde inte alla möjliga ha blivit smittade då? Eftersom vissa grupper var överrepresenterade bland de sjuka borde man väl ha förstått att det inte smittade hur lätt som helst? Eller?

Jag var barn på den här tiden och märkte nog inte så mycket av den här hysterin som fanns. Även om folk som till och med är yngre än mig säger att de minns. Alltså, jag minns ju att man tyckte att aids var den farligaste sjukdomen som fanns, men samtidigt hade man väl ingen känsla av att det fanns risk för att drabbas själv? Det som var läskigt var väl mest att det inte fanns något botemedel. Jag följde kanske inte riktigt nyhetsrapporteringen på 80-talet ... Därför känns det viktigt att läsa den här boken och de kommande i trilogin. Det här hände ju ändå under min livstid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar