lördag 6 augusti 2011

Toppen, Lotta!


Toppen, Lotta!
av Merri Vik

Man måste läsa lite Lotta på semestern ju. Synd att det inte var en sommar-Lotta. Jag läser dem ju i ordning den här gången, men annars verkar det vara vanligt att läsa en som passar årstiden. "Toppen, Lotta!" utspelar sig under våren, med början vid trettonhelgen (alltså på vintern). Lotta och Giggi försöker vara finkulturella, men skaffar sig i stället ovänner. Det går också snett när de ska vara hjälpsamma, men som vanligt så ordnar det upp sig till slut. Tråkigt för dem att de städar ett torp som just ska rivas i stället för det som Lockige Fridolf och hans fru just har köpt, men det gör ju ingen skada i alla fall. Och så gör Lotta bort sig lite på en vårkonsert, men det är inte heller så farligt. Och så lyckas hon ju roa Lockige Fridolf, så här innan hon ska sluta vara hans elev. Det här är ju Lottas och Giggis sista år i skolan.

Jag har svårt att se vad Lotta ser i Paul egentligen. Nu blir det missförstånd igen. Han blir sur på henne för att hon redan har planer som krockar med hans (och helst inte vill ändra dem av hänsyn till Giggi) och Lotta blir sur på Paul för att han blir sur på henne av den anledningen. De blir ju sams förstås, men vad är det för tendenser han visar egentligen? Till Lottas försvar så pratar hon och Giggi om att Lotta inte får vara den som ger sig varje gång som Lotta och Paul blir osams, även om hon kan tänka sig att göra det i det här fallet.

Bortsett från att jag tycker att Lotta borde gjort slut med Paul och träffat någon annan (en kritik mot hela serien, inte bara den här boken) så är det en trevlig bok. Inte en av de man minns bäst, men kul.

Lotta-böckerna:
1. "Det är Lotta, förstås!"
2. "Ja, se Lotta!"
3. "Lotta är sig lik"
4. "Skärp dig, Lotta!"
5. "Lotta slår till"
6. "Fara på taket, Lotta!"
7. "Vilken skiva, Lotta!"
8. "Skriv upp det, Lotta!"
9. "Rena snurren, Lotta!"
10. "Se dig för, Lotta!"
11. "Bra gissat, Lotta!"
12. "Platt fall, Lotta!"
13. "Rena mörkret, Lotta!"
14. "Hejda dej, Lotta!"
15. "Full fart, Lotta!"
16. "Arma Lotta!"
17. "Vilken fullträff, Lotta!"
18. "Håll masken, Lotta!"
19. "Lotta i topp"
20. "Var glad, Lotta!"
21. "Vilken vals, Lotta!"
22. "Festligt, Lotta!"
23. "Vilken tur, Lotta!"
24. "Alla tiders Lotta"
25. "Rena karusellen, Lotta!"
26. "Ge aldrig upp, Lotta!"
27. "Mitt i prick Lotta!"
28. "Lotta går till sjöss"
29. "Det spökar, Lotta!"
30. "Lotta går till väders"
31. "Heja Lotta!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar