lördag 13 augusti 2011

Remarkable Creatures


Remarkable Creatures
av Tracy Chevalier

Jag hade egentligen bestämt att Tracy Chevalier kanske jag inte behöver läsa så mycket mer av. Gillade inte "Flicka med pärlörhänge" så mycket som alla andra verkade göra, fast så här i efterhand minns jag den som en bra bok. Jag har någon annan bok av Chevalier i SUB:en, men den har legat där i flera år. Men så skrev hon en bok om Mary Anning och det kunde jag ju inte motstå. Dinosaurier!

"Remarkable Creatures" berättas växelvis av Mary Anning och Elizabeth Philpot, som båda har levt på riktigt och som båda var experter på fossil fast med lite olika inriktning. Mary Anning var en framstående fossilletare, medan Elizabeth Philpot (som jag inte har hört talas om tidigare) samlade på fiskfossil och blev väldigt kunnig på området. Men de var ju ändå amatörer. Kvinnor hade inte så stora möjligheter att utbilda sig i början av 1800-talet.

Jag föredrar att läsa de delar av boken som berättas av Elizabeth Philpot. De har olika röster, och jag tycker lite bättre om hennes syrliga stil. Dessutom är hennes kapitel ofta längre, som om det var meningen att hon skulle berätta större delen av boken. Hon är uppvuxen i London och det är först ett hårt slag för henne när hon och två av hennes systrar mer eller mindre förvisas från staden. Deras bror ska gifta sig och de ogifta systrarna får inte längre plats i föräldrahemmet. Det finns inte heller pengar för att de ska kunna bo i ett annat hus i London eller i någon av de mer fashionabla badorterna. I stället blir det Lyme Regis, en billig badort för medelklassen.

Elizabeth, som intresserar sig för naturvetenskap, står ut med Lyme på grund av dess rika förekomster av fossil. Hon bestämmer sig för att fossil ska bli hennes passion. Folk kan tycka att det är lite knäppt av henne - hon kommer ändå inte bli gift. Och det är intressant med fossil, även om hon blir frustrerad av att inte ha någon som riktigt vågar diskutera det som fossilen antyder, nämligen att Gud har skapat djurarter som han sedan har låtit dö ut. Skulle skapelsen inte ha varit fulländad från början? Har det gjorts ändringar? Är Jorden äldre än man tidigare har trott? Det är idéer som de flesta inte är bekväma med och helt enkelt inte vill låtsas om. (Det måste ha varit en liknande känsla som när man i nutiden börjar fundera på något i stil med om universum är oändligt eller inte.)

Mary Anning har en helt annan syn på fossil. Hon kallar dem "curies" (kuriositeter) och det är något hon är väldigt bra på att hitta. Familjen säljer fina exemplar till turister och tjänar på så sätt lite extra. De har skulder. Men hon tycker att det är roligt att leta fossil också, särskilt när hon börjar hitta mer avancerade varelser, krokodiler som hon säger, och lärda män söker upp henne.

Trots att Elizabeth och Mary tillhör olika samhällsklasser och det är en ganska betydande åldersskillnad mellan dem blir de vänner. De delar ju ett intresse. Men deras olikheter gör också att vänskapen sätts på prov och skadas.

Alla personerna i "Remarkable Creatures" är bra beskrivna. De är både sympatiska och osympatiska samtidigt, och de har sina egna karaktärsdrag samtidigt som alla är mångsidiga. Som vanligt måste man påminna sig om att det här är en roman, i verkligheten kan både Marys och Elizabeths karaktärer varit helt annorlunda och deras vänskap kan ha sett ut på ett annat sätt. För att inte tala om alla andra, både de berömda naturvetenskapsmännen och helt vanliga personer som Marys mamma och Elizabeths systrar. De var kanske inte alls så här. Men så här funkar det väldigt bra i romanen.

Nu vill jag också leta fossil i Lyme! Fast det verkar väldigt farligt. En av anledningarna till att man kan hitta fossil just där verkar ju vara att kusten förändrar sig så mycket. Tidvattnet spolar upp saker från havet och stänger också av vägen från stranden. Jordskred avslöjar sådant som har funnits dolt inne i berggrunden och begraver också den som råkar stå i vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar