fredag 12 augusti 2011

Se upp för Maritta!


Se upp för Maritta!
av Anna-Lisa Almqvist

En flickbok från 50-talet som så klart utspelar sig på den beprövade platsen "sommarstugan och dess omgivningar". Marittas mamma har hyrt en stuga nära en sjö där de två ska tillbringa sommaren. (Pappan lämnade familjen när Maritta var liten, om ni undrar.) Marittas plan är att göra många teckningar för hon ska söka in till Konstfack. Men mest handlar det om hur Maritta lär känna lite olika människor på orten. Redan en av de första dagarna hittar hon några hundvalpar som en tik gömt undan. Men när Maritta ska ställa ut lite mat så upptäcker hon en pojke som slår ihjäl alla valparna. Tiken är hans fina rashund och valparna är blandras och inget att spara på. Efter detta hatar Maritta den här pojken, och han är inte så förtjust i henne heller efter att hon har sagt vad hon tycker. Dessutom söker hans hund sig ofta till Maritta. Det händer flera gånger att hunden rymmer till henne. Vad pojken inte vet är att Maritta har lyckats rädda en av valparna och ser den som sin egen nu.

Jag har ett problem med Marittas upprörda djurvänskänslor. Nämligen att de bara verkar gälla hundar. På de allra första sidorna nämns att hennes mamma har erbjudit henne att ha en sommarkatt, men att Maritta har avböjt för att hon är ointresserad av katter. De nämner aldrig vad de skulle ha gjort med katten när sommaren tar slut, men man kan ana det värsta. Men det ansågs visst vara helt okej. Däremot blir det problem med valpen. Sommarhundar är inte okej och Marittas mamma tycker inte att hundar hör hemma i staden.

Sedan är det en invecklad historia med en man som har ärvt en stuga, några smugglare, överklasspojken som äger hunden Cora och en av hans kompisar. Det känns som om det hade funnits enklare sätt att lösa det hela på än vad de gör här. Varför måste t.ex. Maritta hitta på invecklade lögner om varför hon åker och handlar för mannen i stugan? Kan hon inte bara säga att han har bett henne, även om den riktiga orsaken är att han inte vill visa sig i byn efter att ha blivit illa slagen i ett slagsmål med smugglarna? Vissa av spänningsmomenten blir lite sökta.

Jag undrar också vad smugglarna smugglar och varför. Jag får ett intryck av att de är vid en sjö, inte vid havet. Närmaste stad är Västervik, så de är väl ganska nära kusten och landsgränsen ändå. Kanske är det snarare någon vik som stugan ligger vid, inte en sjö. Det ska finns långa havsvikar i Tjust, säger Wikipedia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar