fredag 12 augusti 2011

Fyndigt, Lotta!


Fyndigt, Lotta!
av Merri Vik

Det här ÄR en sommar-Lotta! Passar bra att läsa på sommaren. :) När boken börjar så har Lotta just kommit hem efter att ha firat sin (och Giggis så klart) student, och nu reflekterar hon över hur skoltiden är slut och en ny epok i hennes liv börjar. Detta inleds med att Lotta och Giggi åker på sin efterlängtade englandsresa, och råkar ut för lite allt möjligt. De blir inlåsta i ett varuhus bland annat, och så gör för en gångs skulle Giggi bort sig (på Madame Tussaud's).

Sedan är tanken att Lotta ska åka och hälsa på Paul och hans föräldrar i ett par veckor, men det blir inte alls som Lotta tänkt sig. Slutligen börjar hon jobba på Nya Journalen, den tidningen där Giggis moster Kajsa (som har varit med mycket i böckerna) jobbar. Lotta har ju varit ute på enstaka uppdrag för Kajsa förr, men nu är det ett riktigt jobb. Hon blir ivägskickad på olika mysiga reportageuppdrag, som att bevaka en större släktträff. Tidningen verkar vara någon sorts veckotidning (?) med recept och stickbeskrivningar och liknande, typ Hemmets Journal antar jag. Så det är konstigt att Svarten dyker upp på samma ställe, tycker Lotta. Dagspressen borde väl inte vara så intresserade av en släktträff?

Kul bok, men man märker att den utspelar sig i en annan tid. Vad lätt det verkar ha varit att få (sommar)jobb inom precis det område man är intresserad av! Vårdbiträde kanske inte är så svårt nu heller, det vet jag inte. Giggi, som ju tänker bli läkare, jobbar som det. Men det kan inte vara lätt att komma in på en tidning direkt efter studenten numera. Att det ens finns en veckotidningsredaltion i Lottas lilla stad ... Den kanske inte är så liten ändå.

Lotta-böckerna:
1. "Det är Lotta, förstås!"
2. "Ja, se Lotta!"
3. "Lotta är sig lik"
4. "Skärp dig, Lotta!"
5. "Lotta slår till"
6. "Fara på taket, Lotta!"
7. "Vilken skiva, Lotta!"
8. "Skriv upp det, Lotta!"
9. "Rena snurren, Lotta!"
10. "Se dig för, Lotta!"
11. "Bra gissat, Lotta!"
12. "Platt fall, Lotta!"
13. "Rena mörkret, Lotta!"
14. "Hejda dej, Lotta!"
15. "Full fart, Lotta!"
16. "Arma Lotta!"
17. "Vilken fullträff, Lotta!"
18. "Håll masken, Lotta!"
19. "Lotta i topp"
20. "Var glad, Lotta!"
21. "Vilken vals, Lotta!"
22. "Festligt, Lotta!"
23. "Vilken tur, Lotta!"
24. "Alla tiders Lotta"
25. "Rena karusellen, Lotta!"
26. "Ge aldrig upp, Lotta!"
27. "Mitt i prick Lotta!"
28. "Lotta går till sjöss"
29. "Det spökar, Lotta!"
30. "Lotta går till väders"
31. "Heja Lotta!"
32. "Toppen, Lotta!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar