tisdag 8 februari 2005

Norrtullsligan


Norrtullsligan
av Elin Wägner

"Norrtullsligan" utspelar sig i Stockholm för närmare hundra år sedan. Den handlar om Pegg, Eva, Emmy och Baby, fyra kontorister som är inneboende i två rum och försöker klara sig på löner som snarare är tänkta som extra fickpengar (för flickor som fortfarande bor hemma hos sina föräldrar) än att man ska kunna leva på dem. Pegg har dessutom försörjningsansvar för sin lillebror, som är inhyst på annat håll. Och så har de ju förstås kärleksbekymmer ibland, och problem med chefer som lägger an på kontorsflickorna. Själva arbetet verkar också vara hårdare än man tror. Kontoristerna blir faktiskt utslitna, och att de äter dåligt gör det ännu värre. Deras ställning är så dålig att de inte kan protestera. De flesta tycker ju inte ens att kvinnor borde arbeta. Men är man nu inte gift så kan det ju bli en smula svårt att klara försörjningen annars.

Samtidigt finns det en stark sammanhållning i gänget, och de har roligt tillsammans. De kallar sig Norrtullsligan och hjälper varandra med pengar och goda råd, lånar ut kläder mm. Baby är yngst och minst erfaren, så henne känner de lika extra ansvar för. Emmy är mycket äldre än de andra och är den som passar in minst bland dem. Hon är allvarlig och plikttrogen i överkant.

Intressant att läsa om hur det var på den tiden, och boken är ganska rolig och lättläst också. Jag köpte den på loppis eftersom jag just hade hört talas om den nånstans, kanske i "Grupp 8 & jag" (där handlade det ju också en del om att kvinnor, åtminstone om de hade barn, inte kunde försörja sig utan en man). "Norrtullsligan" verkar vara populär bland feminister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar