fredag 4 maj 2007

Vingklippt ängel


Vingklippt ängel
av Berny Pålsson

"Vingklippt ängel" är en självbiografisk berättelse om Berny Pålssons uppväxt som psykiskt sjuk och missbrukare. Redan på dagis var hon annorlunda, utstött och mobbad. Hemma fanns pappan, som var alkoholist, och mamman, som åtminstone hade haft psykiska problem. Berny var rädd för allt möjligt, allt från spindlar till att det kanske var hon själv som var djävulen. Hon började tidigt med alkohol och droger, och hon skaffade en stil som verkligen inte gick hem i hennes lilla katolska skola. Allra effektivast var det ändå att skära sig själv, det kunde få tyst på demonerna.

Kanske beror det på hennes religiösa uppfostran att de hemska rösterna i hennes inre kallas demoner, och att hon själv kallar sig för ängel. Hon och de bästa vännerna, som även de har psykiska problem, missbruksproblem eller ätstörningar, kallar sig för en änglafamilj. De snattar kläder, fikar och citerar musik. Dessutom åker de in och ut på psyket. Huvuddelen av boken handlar om en tvåårig vistelse på olika behandlingshem, med psykologsamtal, nya vänner och genombrott och bakslag när det gäller Bernys psykiska hälsa. Det är meningen att hon ska sluta skära sig, men det verkar finnas hur många sätt som helst att smuggla in rakblad. På slutet verkar det ändå som om saker och ting blir lite bättre, efter att hon får en medicin som faktiskt fungerar på henne. Men allt är inte frid och fröjd efter det, utan det är bara ett steg på vägen. Boken är skriven så snart efter händelserna så att något riktigt slut blir det ju inte. Det pågår fortfarande och vi vet inte hur det kommer att gå till sist.

Berny Pålsson var väldigt ung när hon skrev boken, vilket kan märkas i texten. Inte så att hon skriver dåligt, bara på ett speciellt, lite tonårsaktigt sätt (vet inte riktigt hur jag ska förklara det), med många låt- och filmcitat. Men det passar ju bra till historien. Faktiskt så lyckas författaren beskriva vad som är så hemskt med allt hon tycker sig se och höra. Jag brukar ha lite svårt att förstå det annars. Folk som säger att de måste skära sig eller dricka för att de mår så dåligt. Hur då "mår dåligt"?

Ja, det är är en sån där "jag har haft det för jävligt"-bok, som jag brukar undvika eftersom de ofta inte är särskilt bra. Men just "Vingklippt ängel" har jag hört mycket positivt om. Men jag har även hört mycket negativt om den, och det gjorde mig ännu mer intresserad. De negativa omdömena handlar inte om hur den är skriven, utom om det verkligen var rätt att ge ut den. Tydligen ska det finnas massor av flickor som ser upp till Berny Pålsson, snor hennes klädstil och börjar skära sig. Jag vet inte, hon kanske är lite för cool mitt i allt eländet. Att självskadande smittar tas ju även upp i boken, där Berny måste gå i långärmade tröjor på behandlinghemmet. Å andra sidan är ju syftet med boken knappast att värva fler till självdestruktivitet, utan att visa att de här problemen finns och öka medvetandet. Det borde ju inte vara en dålig sak.

Marikas A till Ö-projekt:

A Ronny Ambjörnsson - "Mitt förnamn är Ronny"
B Holly Black - "Mörkrets tjänare"
C Chun Sue - "Beijing doll"
D Edwidge Danticat - "En skörd av tårar"
E Ing-Marie Eriksson - "Märit"
F Jonathan Franzen - "Tllrättalägganden"
G Niall Griffiths - "Kelly + Victor"
H Ernest Hemingway - "The Old Man and the Sea"
I John Irving - "Garp och hans värld"
J Henry James - "The Turn of the Screw and Other Stories"
K Theodor Kallifatides - "Kärleken"
L Camilla Läckberg - "Isprinsessan"
M Shena Mackay - "Solen går ner över Eugene Schlumburger/Dvärg på rymmen"
N Donna Jo Napoli - "Zel"
O Tawni O'Dell - "Avvägar"
P Berny Pålsson - "Vingklippt ängel"

Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar