lördag 12 maj 2007

Shirley


Shirley
av Kaoru Mori

"Shirley" är en manga som Kaoru Mori skrev innan Emma, som nyligen har kommit ut på svenska i sju delar. "Shirley" däremot är bara en volym.

Fröken Bennet Cranley driver en liten pub, men på grund av all tid som hon måste lägga ner på att sköta den så har hon inte tid att hålla ornding i hemmet. Därför annonserar hon efter en piga. Men den första som söker jobbet är en flicka på bara tretton år, Shirley Madison. Fröken Cranley anställer henne, trots åldern, och hon visar sig vara duktig. Fröken Cranley och Shirley får ett ganska gott förhållande, nästan som om Shirley skulle varit en dotter eller lillasyster. Det är egentligen ingen handling i serien, bara några kapitel som i stort sett är fristående från varandra. I efterordet erkänner Kaoru Mori att hon aldrig hade någon plan med "Shirley", hon skrev bara vad hon kände för. Man kan märka samma tendens i "Emma", där långa avsnitt kan handla om folk som egentligen inte har så mycket med berättelsen att göra. Men där finns ändå en handling, och de andra scenerna hjälper till att skapa den viktorianska atmosfären.

Förutom "Shirley" innehåller boken två manganoveller, som även de handlar om viktorianska pigor. Nelly i "Jag och Nelly och en eftermiddag" påminner väldigt om Emma, medan huvudpersonen i "Mary Banks" har en mycket tuffare attityd, vilket behövs i det hus hon tjänar i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar