fredag 13 oktober 2006

Mästerdetektiven Conan 22-24



Mästerdetektiven Conan 22-24
av Gosho Aoyama

Mystiskt. Förra gången jag skrev om Mästerdetektiven Conan så hade jag läst att det inte skulle komma ut några fler förrän i oktober. Men de har minsann inte haft nåt uppehåll i utgivningen. Däremot fick Malin, d.v.s. min prenumererande syster, inga böcker hemskickade under sommaren trots att hon (eh, mamma och pappa då) hade betalt för de delarna. Men de fick ordnat upp i det och alla de missade böckerna skickades hem till henne. Tror att det finns en ännu nyare än de här tre som jag har läst nu, men att den är på vift nån annanstans än hemma hos mig. (D.v.s. hos Malins kompis A.)

Mystiskt är det också i mangan. Massor av mord och av en ren händelse råkar en liten unge befinna sig mitt uppe i alltihop och måste försöka lösa fallen utan att nån märker att han är lite väl smart för ett barn i 6-7-årsåldern sådär. Det finns bara ett par människor som vet att Shinichi, som Conan egentligen heter, i själva verket är en tonårig mästerdetektiv som har föryngrats av en drog som en mystisk liga tvingat i honom. Det finns bara några personer som känner till Conans hemlighet, och en av dem är "Ai", en tidigare ligamedlem som även hon blivit barn igen. Hon var ju vuxen innan, inte en tonåring som Shinichi, och har svårare att spela rollen som barn. Men de måste ju verka vara vanliga barn, annars kommer ligan förstå att drogen hade en annan verkan på dem än på de flesta andra. De flesta dör nämligen. Det var det som var meningen... I den sista av de här pocketarna stöter Conan och Ai ihop med Ligan på ett dramatiskt sätt.

På bokmässan var jag och Malin förresten och lyssnade på ett föredrag som han som översätter bl.a. Mästerdetektiven Conan, Simon Lundström, höll. Det kallades "Jag översätter manga och det är svårt!". :) Ett av problemen med just Mästerdetektiven Conan var tydligen när alla de misstänkta samlas och mördaren ska avslöjas, för så är det gärna en lång utläggning om exakt hur mördaren gjorde och sen kommer avslöjandet. Det jobbiga är när det är både män och kvinnor bland de misstänkta. Man vill ju dra ut på spänningen och inte tala om ifall det var en man eller kvinna innan namnet avslöjas. På japanska använder man inte "han" och "hon", men på svenska är det visst inte lika lätt att formulera det på ett bra sätt. :-D

Tidigare delar i Mästerdetektiven Conan:
- Mästerdetektiven Conan 1
- Mästerdetektiven Conan 2
- Mästerdetektiven Conan 3
- Mästerdetektiven Conan 4-6
- Mästerdetektiven Conan 7-8
- Mästerdetektiven Conan 9
- Mästerdetektiven Conan 10-11
- Mästerdetektiven Conan 12-13
- Mästerdetektiven Conan 14-16
- Mästerdetektiven Conan 17-18
- Mästerdetektiven Conan 19-21


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar