måndag 9 oktober 2006

Ute/inne


Ute/inne
av Scott Westerfeld

Det finns olika sorters människor i världen. Bl.a. finns det nyskapare, som hittar på helt nya saker, och trendsättare, som visserligen inte hittar på nåt själva men som är väldigt snabba med att haka på det av nyskaparnas idéer som faktiskt är coola. Sedan kommer påhopparna, som är nästan lika snabba, och sist konsumenterna, de som fattar vad som är inne först efter ett tag, när det egentligen inte är inne längre. Ja, och så finns det ju olika grupper som står lite utanför också. De som ihärdigt håller fast vid något gammlat mode oavsett dagens trender t.ex.

Hunter är sjutton år och en av de som lever på pyramiden. Han jobbar som nån sorts trendspanare, en som går omkring i diskreta kläder och stjäl nyskaparnas idéer. Nyskaparna är nämligen inte så intresserade av att faktiskt föra ut nya trender, de hittar mest på nåt. Eftersom de är först så verkar de lite konstiga, och uppfattas inte som coola av vanligt folk. Men Hunter vet vad han ska titta efter. Det är så han möter Jen. Hon är också sjutton år gammal och en typisk nyskapare, impulsiv och lite galen. Hunter börjar prata med henne p.g.a. hennes skosnören. Det är nämligen en stor skotillverkare som han brukar arbeta för. (Eftersom han vägrar produktplacera i sin egen berättelse kallar han den bara för Kunden, men det är lätt att räkna ut vad det och alla andra anonymiserade varumärken egentligen är.) Spontant bjuder han in henne på en provvisning av Kundens nya reklamfilm. Vad de inte vet är att detta är upptakten till en vild jakt som både kommer sätta dem i fara och få Hunter att börja ifrågasätta världen han är en del av.

Ännu en bok från min systers bokklubb. :) Ungdomsbok m.a.o. Egentligen är den en helt vanlig "två ungdomar försöker lösa en deckargåta"-bok, men kryddad med tankar runt den s.k. trendpyramiden och kul kalenderbitarfakta på ämnet, vilket gör den speciell i alla fall. Och i stället för t.ex. vetenskapsmän och rättsläkare som hjälper till med fallet, har Hunter experthjälp av t.ex. en kompis som går på Tokyotid och vet det mesta om japansk populärkultur. Tillräckligt lättläst och medryckande för att man ska läsa ut den på en kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar