söndag 1 oktober 2006

Celine och drottningen


Celine och drottningen
av Maj Bylock

Den sjunde och sista boken i Maj Bylocks Vallonserie handlar om Celine, dotter till Marie och Mårten. Hon är född i Amerika och har vuxit upp bland ett fåtal nybyggare och fler indianer. Det är 1600-tal. När den här boken börjar är Celine femton år och har just gift sig med en svensk officer. Nu ska han hem till Sverige och Celine ska förstås med. Det är hennes fars hemland och modern bodde där under sina ungdomsår, men Celine har aldrig sett landet förr även om hon talar språket. Resan är så lång och svår att hon vet att hon aldrig kommer återse sina föräldrar igen. Men det är ju Erik hon vill leva med.

Det visar sig dock att hans föräldrar inte är så förtjusta över den nya svärdottern. De hade sett ut en annan som Erik skulle gifta sig med, en flicka av god familj och inte en ociviliserad fattiglapp från kolonierna. Men den unga drottning Kristina intresserar sig för Celine och vad hon kan berätta om Amerika, och vill gärna ha henne som hovdam.

Ja, "Celine och drottningen" är väl som de andra böckerna i serien. Maj Bylock skriver väldigt enkelt och lättläst (det är ju barnböcker) och det kan kännas lite distanserat. Men det händer ju en hel del i den och det kan bli riktigt spännande.

Tidigare böcker i Vallonserien:
1. Flykten till järnets land
2. Den svartes hemlighet
3. Spöket på Örneborg
4. Klockan och döden
5. "Marie och Mårten i Nya världen"
6. "Blå Molnets gåva"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar