lördag 14 oktober 2006

Agnes von Krusenstjerna


Agnes von Krusenstjerna
av Olof Lagercrantz

Under de senaste åren har jag läst de sju böckerna om fröknarna von Pahlen av Agnes von Krusenstjerna. Därför blev jag intresserad av att läsa den här boken om Agnes von Krusenstjerna när jag såg den i en second hand-butik. Jag kan verkligen rekommendera boken, särskilt för den som har läst någon av författarinnans böcker förstås.

Olof Lagercrantz var släkt med Agnes von Krusenstjerna och hade därför tillgång till mycket material och insikter i familjen när han skrev den här boken, som egentligen var hans doktorsavhandling. Han berättar om hennes liv och sätter det i samband med det hon skrev. Hon använde sig mycket av egna erfarenheter i författandet. Att hon ofta led av psykiska besvär satte sina spår i böckerna, och hennes make David Sprengel var också en viktig faktor för hur slutresultatet blev. Tydligen ligger han bakom många tillägg och ändringar i böckerna.

Det är också intressant att läsa Lagercrantz analyser av romanerna (och dikterna), särskilt då av Fröknarna von Pahlen-sviten, som jag ju har läst. Det ökade min förståelse för böckerna. Jag har även börjat fundera på att läsa de tre böckerna om Tony Hastfehr, en ung kvinna som lever i skuggan av den sinnessjukdom som ligger i släkten, och de fyra självbiografiska Fattigadelböckerna.


Fröknarna von Pahlen-sviten:
1. "Den blå rullgardinen"
2. "Kvinnogatan"
3. "Höstens skuggor"
4. "Porten vid Johannes"
5. "Älskande par"
6. "Bröllop på Ekered"
7. "Av samma blod"

2 kommentarer:

  1. På sistone har jag läst memoarer av Stellan Mörner och Gösta Gustaf-Janson. Agnes dyker upp i dessa böcker, saknad av både Mörner och Gustaf-Janson. I Gustaf-Jannsons
    bok beskrivs en fest som slutar med att stackars Agnes hamnar på hispan....

    SvaraRadera
  2. Mörner nämns i den här boken, men tyvärr inte Gustaf-Janson.

    Jag hade gärna läst om den där festen. Nu kommer jag troligen inte i morgon, annars kunde jag kanske få låna boken? Om du lånar ut böcker alltså. :) Nästa månad kanske?

    SvaraRadera