söndag 8 oktober 2006

Martina-koden


Martina-koden
av Martina Haag

"Martina-koden" är Martina Haags andra krönikesamling. (Den första heter "Hemma hos Martina".) Den här är också väldigt rolig. Och nu har jag börjat känna igen några av mina kompisar när det handlar om hur trött man blir när man har småbarn och aldrig får sova ordentligt. Hihihi.

Ja, för det handlar ju väldigt mycket om barn. Martina har tre stycken, vilket är den magiska gränsen för att inte längre veta riktigt var allihop är nånstans. Och varför är de den enda familjen i Sverige som inte kan ha ett riktigt fredagsmys och skulle ens Hans Blix kunna medla i deras konflikter? Dessutom listor över vad folk tar med sina barn på i filmer, men som aldrig skulle funka i verkligheten.

Men det finns andra teman också. Martinas mycket mer praktiska sätt att få fram den där hemliga texten i vinägermojängen i "Da Vinci-koden" (och hennes åtföljande anagram-mani), Aragorn på en björnfäll i en hiss och det faktum att Martina håller på att åldras i kapp en massa kändisar som fortfarande är lika gamla som när hon var liten. För det mesta är det väldigt roligt, men vissa krönikor är mer allvarliga eller sorgliga. Som berättelsen om Martinas hästintresse som barn eller dottern Lucias dramatiska sjukhusfärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar