måndag 19 maj 2008

Amanda som filmstjärna


Amanda som filmstjärna
av Lisa Eurén-Berner

Snart har jag läst alla böckerna i Sprakfåleserien, och det är nog lika bra det, för det händer inte så mycket nytt i dem. var inte de tidigaste mer händelserika? Eller var det bara så att olika återkommande saker hände för första gången då?

Susanne och familjen bor fortfarande i Vällingby, men ska snart åka hem till Norrbotten. Men i stort sett hela den här boken utspelar sig i Vällingby och Stockholm. Först ska Susanne försöka avvärja en katastrof. Hennes morföräldrars pensionerade hushållerska Amanda har nämligen blivit erbjuden en liten filmroll, och hela släkten är rädd för att Amanda ska skämma ut dem fullständigt. Amanda själv är mest intresserad av den lön hon har blivit lovad, film bryr hon sig inte om. Och hon har lite svårt att skilja på roll och verklighet.

Och så går Susanne och två väninnor runt och sjunger för pengar på Söder (det är tydligen inte att skämma ut sig, åtminstone inte i lika hög grad som att Amanda skulle vara med i en film). För att samla in pengar till en fattig fru förstås, som sig bör.

Försökte man inte samla ihop pengar på samma sätt i "Huset vid Flon" förresten? Fast där framställdes det inte som lika idylliskt...

Sprakfåleböckerna:
1. "Fröken Sprakfåle"
2. "Fröken Sprakfåle växer upp"
3. "Fröken Sprakfåle på grönbete"
4. "Fröken Sprakfåle förlovar sig"
5. "Fröken Sprakfåle byter namn"
6. "Unga fru Sprakfåle"
7. "Sprakfålen tar farväl"
8. "Inga-Majas baby"
9. "En liten sprakfåle till"
10. "Sprakfålen tar semester"
11. "Susanne på egen hand"
12. "Mamma opp i dagen"
13. "Susanne och en ann'"
14. "Susanne i prästgården"
15. "Susanne i hushållsskola"
16. "Susanne som barnsköterska"
17. "Susanne står brud"
18. "Erik har sista ordet"
19. "Heja, Peter!"
20. "Susanne och Pricken"
21. "Susanne i Vällingby"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar