lördag 17 maj 2008

Pappersväggar


Pappersväggar
av John Ajvide Lindqvist

Det känns som om jag har läst väldigt få vuxenböcker den senaste tiden. Det blir väl lite som det blir, antar jag. Eller så har jag inte haft någon större energi och satsat på lättlästa saker. Jag vet faktiskt inte riktigt vad det beror på. Men "Pappersväggar" är ju åtminstone definitivt en vuxenbok.

Tidigare har jag läst, och älskat, de båda romanerna "Låt den rätte komma in" och "Hanteringen av odöda" av samme författare. "Pappersväggar" är en novellsamling, och även om det inte finns några dåliga berättelser i den så blir det inte alls samma wow-upplevelse. Kanske är det för att man lärde känna karaktärerna och miljön i romanerna så väl, och här hinner man ju inte det på samma sätt. Flera av novellerna känns lättsammare än romanerna. Det vill säga, de känns inte lika mycket.

"Gräns, "Equinox" (blev tvungen att kolla så att jag inte hade glömt låsa dörren), "Majken" (roligast) och kanske även "Vikarien", jo, "Vikarien" också, är mina favoriter. Den längsta av novellerna är en fortsättning på "Hanteringen av odöda", med både gamla och nya karaktärer, och jag rekommenderar att man inte läser den novellen ("Sluthanteringen") om man inte har läst romanen först. I en annan novell nämns händelser i "Låt den rätte komma in", men bara i förbigående och utan betydelse för historien. Det är kul med en sån liten blinkning till läsaren.


Kul grej: En annan bok med samma omslagsbild. Jag såg den i en bokhandel i Oslo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar