lördag 30 juni 2007

Sprakfålen tar semester


Sprakfålen tar semester
av Lisa Eurén-Berner

"Sprakfålen tar semester" är den tionde boken där Inga-Maja berättar om sitt liv. Det händer egentligen inte så mycket. Det är en del smålustiga händelser, och numera är ofta barnen Susanne och Peter inblandade. Särskilt Susanne är ganska busig av sig.

Den här boken kom ut 1942, och att andra världskriget pågår märks på att bl.a. kaffe och smör är ransonerat. Inga-Maja tänker också någon gång på människor som har det svårt i de krigsdrabbade länderna. Men tydligast är förstås att Inga-Maja och Greger tar hand om ett finskt krigsbarn. Rudi är svensktalande och lite äldre än Susanne. Föräldrarna tänker att det kunde vara bra för henne att ha en "storebror" som kan sätta henne på plats. Han trivs bra, men längtar förstås lite efter sina föräldrar och sin katt. Det blir aldrig särskilt djupa känslor i de här böckerna.

Det tog en stund innan Språkfålen tog den där semestern som det pratas om i titeln. Det är inte förrän i den sista tredjedelen av boken som hon besöker sina dyrkade föräldrar i Norrbotten, utan man och barn den här gången. Där uppe är det mest hushållerskan Amanda som står för de komiska episoderna. Allt är som vanligt alltså.

Sprakfåleböckerna:
1. "Fröken Sprakfåle"
2. "Fröken Sprakfåle växer upp"
3. "Fröken Sprakfåle på grönbete"
4. "Fröken Sprakfåle förlovar sig"
5. "Fröken Sprakfåle byter namn"
6. "Unga fru Sprakfåle"
7. "Sprakfålen tar farväl"
8. "Inga-Majas baby"
9. "En liten sprakfåle till"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar