fredag 16 maj 2008

Susanne i Vällingby


Susanne i Vällingby
av Lisa Eurén-Berner

Erik ska jobba i Stockholm i ett år och den lilla familjen Ström (Susanne, Erik och sonen Pricken) hyr en lägenhet i området Vällingby, som just håller på att byggas. Susanne tycker att det är komiskt att hon ska flytta just dit, eftersom hon har haft så roligt åt namnet. Men det slutar med att hon faktiskt blir lite lokalpatriot.

Man kan åka med tunnelbanan in till Stockholm, så nu har Susanne nära till sina föräldrar. Ja, så de umgås en del. Susanne blir god vän med grannfrun, Erik och Susanne skaffar varsin moped att åka på utflykter med och så har de maskerad hemma. Det händer egentligen aldrig särskilt mycket i de här böckerna, men de är ju ändå rätt mysiga att läsa. Det tar väl bara en dryg timme att ta sig igenom en av böckerna.

Det måste förresten vara särskilt den här Sprakfåleboken som Elin Ek sommarpratade om för ett par år sedan. Det var något i stil med att när hon var liten fick hennes mamma fick sy små femtiotalshemmafruoutfits till henne, och så låtsades hon att grannfrun Susanne skulle komma och fika. Kul. :-)

Det skiljer precis 50 år mellan den här boken och den bok jag läste före denna, "Plastfamiljen". "Susanne i Vällingby" kom ut samma år som min mamma föddes och som huset jag bor i byggdes.


Sprakfåleböckerna:
1. "Fröken Sprakfåle"
2. "Fröken Sprakfåle växer upp"
3. "Fröken Sprakfåle på grönbete"
4. "Fröken Sprakfåle förlovar sig"
5. "Fröken Sprakfåle byter namn"
6. "Unga fru Sprakfåle"
7. "Sprakfålen tar farväl"
8. "Inga-Majas baby"
9. "En liten sprakfåle till"
10. "Sprakfålen tar semester"
11. "Susanne på egen hand"
12. "Mamma opp i dagen"
13. "Susanne och en ann'"
14. "Susanne i prästgården"
15. "Susanne i hushållsskola"
16. "Susanne som barnsköterska"
17. "Susanne står brud"
18. "Erik har sista ordet"
19. "Heja, Peter!"
20. "Susanne och Pricken"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar