torsdag 22 januari 2015

Kunskapens frukt


Kunskapens frukt
av Liv Strömquist

Jag ansluter mig till hyllningskören. Det här är så himla bra. Det är samma stil som Liv Strömquists tidigare seriealbum, med roliga serier som berättar fakta, men "Kunskapens frukt" är nog den som jag tycker är bäst.

Eftersom jag är sist att läsa "Kunskapens frukt" så vet ni ju redan att den handlar om kvinnors könsorgan, varför man har så dålig koll på det (och kanske ännu sämre kunskaper de senaste hundratals åren än vad folk hade tidigare) och varför folk inte bara kan ha ett helt avslappnat förhållande till dess existens. Seriealbumet inleds t.ex. med en serie om män som har varit alldeles för intresserade av kvinnors könsorgan – kanske tyckt att det var så viktigt att veta om drottning Christina var hermafrodit att man var tvungen att ordna en gravöppning, eller att en lösning på väldigt många problem kvinnor har/man har med kvinnor (t.ex. att de vill skiljas) är att operera bort klitoris. (Jag vet att jag för länge sedan läste en roman där detta förekom. Jag tror det var "Sarahs döttrar" av Zoë Fairbairns.)

Det handlar också om hur kvinnor har påverkats av att ibland ses som en sämre version av män, och ibland som mannens motsats. Och så är där en lång serie om mens och kultur. Men det vet du förstås redan, för du har redan läst "Kunskapens frukt".

Mycket intressant seriealbum. Jag läste det mitt i natten när jag hade vänt på dygnet och inte kunde sova (typiskt långledighet över jul). Det underlättade väl inte sömnen så mycket precis. Jag fick alldeles för mycket att tänka på!

Nu vill jag lyssna på Liv Strömquists omtalade sommarprat om mens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar