torsdag 15 januari 2015

Ängel med dolda horn


Ängel med dolda horn
av Margit Sandemo

Den här historien brukar ofta dyka upp i intervjuer med Margit: När hon skulle skriva Sagan om Isfolket så insåg hon att det skulle behöva finnas med mer sex än vad det hade varit i veckotidningsföljetongerna som hon tidigare hade skrivit. Från början var hon så generad att hon gömde sig under bordet och skrev när det var sådana scener. Men i bok nummer 25 blev hon till och med censurerad av förlaget. Det är "Ängel med dolda horn" som är bok 25. Fast just det som avbildas på omslaget, att Tula skulle ha bara bröst när hon spelar flöjt, står det inget om i boken. Skulle heller inte tro att det är DET som är censurerat i boken.

Tula är alltså en isfolksflicka som växer upp i närheten av Växjö. Redan som barn är hon medveten om att hon är en av Isfolkets onda drabbade, men det syns inte på henne och hon berättar inte för någon. Hon är så slug att ingen fattar några misstankar, trots att hon inte tvekar att mörda. Hon är inte ond på det sättet att hon tycker om att skada andra eller manipulerar världen för egen vinning, men gud nåde den som innebär ett hot mot familj eller vänner.

Men det finns också ett hot mot Tula, och det rår hon inte på själv. Eftersom hon är drabbad har Tengel den Onde inflytande över henne, och eftersom hon inte vill berätta att hon är drabbad har hon ingen att vända sig till för att få hjälp. Hennes förhållande till Tengel den Onde för faktiskt tankarna till en missbrukare och hennes drog. Jag skulle nästan tro att det är det som Margit har haft i tankarna när hon har skrivit det här.

Sedan är Tula en av de i Isfolket som är väldigt rastlösa. De som flackar omkring som om de letar efter något utan att veta vad. Eller, nja, en av sakerna som Tula är ute efter är ju väldigt klar, även för henne själv. Jag vet inte, men jag undrar om det inte är någonting från Tulas resa som blev censurerat. I vilket fall som helst så blir det inte riktigt som hon hade tänkt sig.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård 
18. Bakom fasaden 
19. Drakens tänder 
20. Korpens vingar 
21. Vargtimmen 
22. Demonen och jungfrun 
23. Våroffer 
24. Djupt i jorden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar