onsdag 14 januari 2015

Djupt i jorden


Djupt i jorden
av Margit Sandemo

Nu läste jag tre isfolksböcker på raken. De handlar om samma generation och utspelar sig väldigt nära varandra i tid, ibland rent av samtidigt. Detta är den nya generationen, som är ung i början av 1800-talet. De är bara tre stycken och tillhör varsin gren av släkten. Det är Anna Maria i Sörmland, Tula i Småland och Eskil i Gråstensholms socken i Norge.

"Djupt i jorden" är Anna Marias historia. Nitton år gammal har hon redan förlorat båda föräldrarna. Hon tackar nej till alla släktingars erbjudanden om att bo hos dem. Hon vill göra nytta för sig och har fått jobb som lärarinna i ett litet gruvsamhälle i norra Sverige, någonstans på Östersjökusten. Det är det lokala gruvbolaget som gör en god gärning och ordnar skola för arbetarnas barn. Anna Maria har också en liten annan tanke med jobbet. När hon var yngre träffade hon bolagsdirektören Adrian Brandt och sedan dess har hon varit förälskad i honom – på långt avstånd.

Det visar sig att livet i Ytterheden blir tufft. Redan första dagen blir hon förolämpad av gruvförmannen, flera av skolbarnen har tbc, Anna Maria känner sig utsatt som enda unga kvinna i byn och obekväm tillsammans med Adrians släktingar, något verkar väldigt skumt med själva gruvan, ingen i byn verkar glad och mitt i alltihop sitter Brandts sekreterare och sprider elaka rykten. Anna Maria sliter för att göra livet ljusare för skolbarnen, men kommer hon verkligen lyckas reda ut sin egen situation ens?

Jag vet att "Djupt i jorden" är en bok som många har som favorit i Sagan om Isfolket. Jag vet inte vilken som är min favorit, antagligen "Trollbunden", den första boken i serien. Men jag gillar "Djupt i jorden" också. Kärlekshistorien och många andra av ingredienserna är väldigt typiska för Margits böcker, men vaddå, det funkar ju!

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård 
18. Bakom fasaden 
19. Drakens tänder 
20. Korpens vingar 
21. Vargtimmen 
22. Demonen och jungfrun 
23. Våroffer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar