tisdag 27 januari 2015

Bit of a Blur


Bit of a Blur
av Alex James

Jag är inte en sån som har koll på medlemmarna i band som jag gillar. Kanske att jag vet vad de heter, och ibland till och med vem som heter vad. Blur lyssnade jag på från att jag upptäckte låten Chemical World på MTV (måste ha varit 1993) och i några år därefter. Jag såg dem live i Lisebergshallen typ 1995. Men jag vet inte så mycket om personerna som utgjorde bandet. Alex James har jag faktiskt hört talas om mer efteråt, och det har nog mycket med den här boken att göra, och kanske också för att han tydligen har varit programledare och sånt på senare år. Plötsligt verkar alla veta att han numera ägnar sig åt att tillverka ost på sin gård i The Cotswolds.

För inte så länge läste jag Stephen Frys senaste självbiografi, där Alex och Damon i Blur är omnämnda. Då kom jag på att jag någonstans i mina hyllor har Alex James självbiografi, köpt p.g.a. britpop och goda recensioner. Dags att läsa den!

Jo, jag får hålla med om att James skriver bra. Men det som jag lägger märke till mest är att han går in så mycket för allting. Musiken så klart, men också popstjärnelivet med tillhörande festande. Det är inte en flaska champagne, det är fyra flaskor champagne. Etc. Och sedan, när det är dags att gå in i en ny fas i livet och han och hans fru ska köpa hus, så blir det en bondgård i stället. Och eftersom han gillar ost så ska han så klart tillverka ost där. De har för övrigt fem barn, även om inte alla var födda när den här boken skrevs (tydligen finns det en bok till).

Han har också ett rymdintresse. De flesta hade kanske nöjt sig med att köpa ett teleskop, men James blir involverad i Beagle 2-projektet. Det var en, hm, grej som skulle landa på Mars 2003. Tyvärr gick något snett och signalen bröts i samband med landningen. Lite kul att bara några dagar efter att jag läste den här boken så hittade man Beagle 2. Efter elva år! (Jag: "Beagle 2 ja, den känner jag naturligtvis till.")

Jag gillade boken, men jag tror ändå inte att jag kommer läsa fortsättningen. Det var mest britpop-eran som jag var intresserad att läsa om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar