tisdag 20 januari 2015

Alice 19th volume 1: Lotis Master

Alice 19th volume 1: Lotis Master
av Yuu Watase

Alice är en femtonårig japansk flicka som står helt i skuggan av sin storasyster Mayura. Det är Mayura som får alla fördelar hemma och som de andra eleverna i skolan beundrar. Alice blir rent av retad i skolan, för man räknar med att hon inte kommer försvara sig.

Alice önskar sig ett husdjur, en kanin, men har fått veta att det går inte av hänsyn till Mayuras pälsdjursallergi. Men en dag på väg till skolan ser Alice en kanin mitt ute i en trafikerad väg. Hon måste rädda den! Det är bara det att detta inte är någon vanlig kanin. Den förvandlas till en kaninliknande flicka som påstår att Alice har förmågan att bemästra de magiska Lotis-orden. Det här är mest irriterande för Alice – tills hon råkar trolla bort Mayura! Panik!

Jag antar att det är ganska typiskt att magiska flickor-berättelser börjar i den här stilen. Men det gör ju inget, huvudsaken är utförandet och den här verkar som om den kan vara rätt bra. Jag har ju också läst andra serier av Yuu Watase som jag har gillat.

Namnet Alice låter kanske inte så japanskt, men det verkar som om det faktiskt används där också. Det kanske bara är ett japanskt namn som låter likt. Uttalet mer som Arisa eller Arisu (tror jag) och det skrivs förstås med japanska tecken. Här är det ju ganska uppenbart att författaren är inspirerad av Alice i Underlandet, och då är det ju vettigt att skriva namnet som Alice i översättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar