fredag 25 februari 2011

Historiska romanens ABC: X, Y, Z, Å, Ä, Ö


Plötsligt blev det sista veckan av Historiska romanens ABC. De sista bokstäverna i alfabetet är ju rätt udda. T.ex. finns det i stort sett inga författare vars namn slutar på Ä. Inte efternamnet i alla fall (kolla själv bland dina egna böcker eller på biblioteket).

Det har verkligen varit en utmaning att komma på böcker varje gång, men kul.

Historiska romanens ABC:
Utmaningen är en boktitel på veckans bokstav, en författare på veckans bokstav samt veckans specialteman. T.ex. yrken, Zanzibar, återseenden eller äktenskap. Eller valfritt tema på X, Y, Z, Å, Ä eller Ö.


1. Jag läste nyligen Simona Ahrnstedts "Överenskommelser". Svensk romance som utspelar sig på 1800-talet. :)

2. Jag tänker Marion Zimmer Bradley, även om jag redan har använt henne i den här utmaningen. Flera av hennes böcker utspelar ju sig under historisk tid, även om de kanske är lite väl mycket åt fantasyhållet för att riktigt klassas som historiska romaner. Hon har bland annat skrivit jättetjocka "Avalons dimmor" och flera andra böcker med handling omkring Arthurlegenderna, "Facklan" som berättar historien om trojanska kriget och "The Fall of Atlantis" (lite osäker på titeln) om, eh, Atlantis. Och där blev det nog för mycket fantasy/sci-fi för att platsa här.

3. a) På temat yrken kommer jag att tänka på en bok jag precis läste. "Matilda Ben" av Karen Cushman. Yrket i fråga är kotknackare. Tiden är medeltiden.

3. b) Vad ska jag ta mer? Inte lätt att komma på något även om det är många bokstäver att välja på. Men det får bli Trälarna-serien av Sven Wernström. De utspelar sig i och omkring Norrköping, som ju ligger i Östergötland. Sådär ja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar