onsdag 2 februari 2011

Historiska romanens ABC: U


Historiska romanens ABC:
Utmaningen är en boktitel på veckans bokstav, en författare på veckans bokstav samt veckans specialteman. T.ex. utvandrare, upptäcktsresor, urbefolkningar eller utopier. Eller valfritt tema på U.


1. "Ursula, Under" av Ingrid Hill. Kan väl strängt taget inte räknas som en historisk roman, eftersom ramberättelsen utspelar sig i nutid. Men däremellan får man läsa om den lilla flickan Ursulas förfäder, mest i Kina och Skandinavien, en del flera tusen år bakåt i tiden.

2. Laila Ulvseth har jag inte läst ännu, men jag har de båda första böckerna i hennes Elisabeth-serie i hyllan. Det är en av alla dessa långa norska historiska bokserier. Just den här serien har jag hört en del bra saker om, så den ska säkert vara värd att testas.

3. a) Ordet utvandrare får mig att tänka på Vilhelm Mobergs serie i första hand, men även på Maj Bylocks barnböcker om vallonbarnen Jean och Marie, som på 1600-talet flyttar till Sverige tillsammans med sina föräldrar. Som vuxen kommer Marie att byta land en gång till, den här gången flyttar hon och hennes man till Amerika.

3. b) Alice Walkers "Purpurfärgen" utspelar sig i södra USA under tidigt 1900-tal. Det var länge sedan jag läste den, och jag minns den inte särskilt väl. Huvudpersonen är en svart flicka som har fått barn med sin far och blivit bortgift med en annan äldre man. och så finns det en sångerska, som är betydligt mer självständig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar