onsdag 16 februari 2011

Överenskommelser


Överenskommelser
av Simona Ahrnstedt

"Sveriges nya Jane Austen", står det på omslaget (hade vi en gammal?). Det kan jag nog inte hålla med om. Det här är inte Jane Austen, det är mer åt det kiosklitterära hållet, tycker jag. (Man bör hålla i minnet att jag gillar kiosklitteratur.) Fast det är förstås i den bättre änden av romanceskalan. Författaren har tagit mer tid på sig, och dessutom ges den ut i inbundet format, recenseras och skyltas med i största allmänhet. Visst har det blivit mer okej med genrelitteratur i Sverige på senare år? Deckare har varit okej länge, men fantasy, skräck och nu romance har inte varit rumsrent lika länge. Inte för svenska författare, kanske översatt. Det är roligt.

"Överenskommelser" handlar om Beatrice Löwenström, en nittonårig flicka som bor med sin farbrors familj efter att ha blivit föräldralös några år tidigare. Tidigare levde hon ett friare liv bland Uppsalas intelligentia, men farbrodern har bestämt sig för att kuva henne och slå henne in i en roll som undergiven borgarkvinna. Det är sent artonhundratal, och förutsättningarna är mycket olika för män och kvinnor. Männen kan tillåta sig lite av varje, så länge det sköts någorlunda diskret.

Beatrice träffar Seth Hammerstaal på operan och blir förälskad. Han är mycket rik, men också mycket olämplig för en fin flicka. Beatrice vill följa sitt hjärta, men det visar sig att någon annan redan har bestämt hennes framtid åt henne, och den framtiden är inte särskilt rolig.

Seth Hammerstaal blir fascinerad av den originella Beatrice, och måste till slut erkänna för sig själv att han älskar henne. Och Beatrice verkar besvara känslorna. Så när hon plötsligt beter sig precis tvärtom begriper han ingenting. Hon bekräftar alla hans fördomar om kvinnor som trolösa och ytliga lycksökerskor. Massor av missförstånd, sårad stolthet, dålig tajming och andra hinder, som sig bör i genren.

Det finns också ett spänannde persongalleri omkring dem. Lojala vänner, vänner som inte är vad de verkar vara och några riktigt onda fiender.

Jag hoppas att Simona Ahrnstedt skriver fler romaner. Det ska bli roligt att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar