fredag 18 februari 2011

Den osannolika strippan


Den osannolika strippan
av Diablo Cody

Det här är boken om Diablo Codys år som strippa på diverse klubbar i Minneapolis. Det här var innan hon blev manusförfattare och såna där framgångsrika saker. Hon hade ganska nyligen flyttat till Minneapolis, för att hon hade träffat en kille därifrån, och hade ett tråkigt kontorsjobb. En dag när hon passerade en strippklubb och såg deras reklam för amatörkvällar fick hon en impuls och anmälde sig. Och även om strippandet inte direkt motsvarade hennes förväntningar om glamour (Minneapolis verkar ju i och för sig inte vara särskilt glamouröst över huvud taget) och systerskap så gav det ändå mersmak.

Trots arbetsskador, ovighet (dåligt om man ska göra trick vid en strippstång, tydligen), märkliga kunder, luriga klubbägare och svårigheter att få kontakt med kunderna (ofta fanns det krav på att sälja minst ett bestämt antal lapdances etc., annars blev man skyldig klubben pengar) så gillade hon det. Och dessutom, särskilt när hon blev lite bättre på det, tjänade hon mycket bättre på att strippa än på att jobba på kontor. Och så mycket roligare!

Intressant att läsa om. Undrar vad facket hade sagt om anställningsvillkoren på de där klubbarna ... Och väldigt kul skrivet. Hon har verkligen lyckats hitta de komiska detaljerna. Så klart! Jag menar, Diablo Cody fick ju faktiskt en Oscar för ett komedimanus (Juno) ett par år senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar