tisdag 8 februari 2011

Döda vita män


Döda vita män
av Johan Hakelius

Johan Hakelius är tydligen extremanglofil. Jag har inte läst så mycket av hans krönikor och sådär, så jag har ingen riktigt koll på honom förutom den här boken. Men jag kan i alla fall rekommendera boken. Riktigt underhållande läsning.

Det är porträtt av några brittiska excentriker, som levde under 1900-talet och nu är döda. Några av dem kände jag redan till, som Evelyn Waugh och Alec Guinness. Och Oswald Mosley (Är mindre trevliga politiska åsikter en excentritet? Nåja, han var ju helt klart udda i alla fall.) har jag ju läst om i Cecilia Hagens Mitfordbok. Andra var nya bekantskaper. Trevliga på så sätt att de var trevliga att läsa om. Kanske var inte alla lika härliga att umgås med i verkliga livet. Men det är som sagt inget man behöver bekymra sig för nu.

Varje nytt porträtt föregås av ett stycke om hur den här personen kan knytas till mannen i föregående text. Någon gemensam vän kanske. Eller var den ene gift med den andres ungdomskärlek? Det gör mycket för boken. Klart man vill fortsätta läsa då.

Jag kommer absolut läsa Hakelius bok "Ladies" också. Den ska visst vara som "Döda vita män", men handla om originella brittiska kvinnor. Låter bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar