onsdag 9 februari 2011

Britt som gift


Britt som gift
av Disa Netterström-Jonsson

Efter "Britt gifter sig" kommer logiskt nog "Britt som gift", som är den sista boken i serien. Britt och Gunnar har fått en liten dotter, vilket blir en stor omställning i deras liv. Särskilt då för Britt, som känner att hon inte riktigt hinner med allt. Hon prioriterar bort att ta hand om sitt eget utseende, så henne mamma får ingripa för att tala om att det kan man minsann inte göra. Britt börjar jobba ganska snart igen, och upptäcker att det inte är så lätt att vara ifrån dottern hela dagarna.

Nu har jag inte läst så många flickböcker från den här tiden, men jag tror att de här böckerna, åtminstone de tre senare i serien, tog upp verkliga problem på ett ärligt sätt. Det ordnar sig ganska bra, man får kompromissa lite och leva med vissa problem. I en äldre flickbok (och kanske i böcker från den här tiden och senare också) så hade säkert lösningen varit att Britt blir hemmafru. Men hon vill ju gärna jobba, och förresten har de inte råd att vara utan hennes lön. I en modern bok hade man nog inte antagit att mamman ska vara hemmafru, men man hade inte heller haft med en scen där den äkta maken deppar för att han inte kan försörja familjen på egen hand. Det här var kanske en övergångsperiod mellan att det var nästan självklart att frun stannar hemma, till att det nästan är självklart att båda jobbar.

Men hela boken handlar inte om Britt. Nu har hennes båda systrar blivit viktiga i handlingen igen. Det känns också som att de har bytt ålder med varandra, men det var kanske jag som läste slarvigt.

Karin tar ett sommarjobb som barnflicka på en stor gård, och förälskar sig i en släkting till paret som äger gården. Men de verkar vara starkt emot den här förbindelsen. Varför det?

Ann-Marie har fått lov att sluta skolan och i stället börja på teaterskola. Även hon får en pojkvän, en som lever för skådespeleriet på ett helt annat sätt än Ann-Marie gör, trots att hon trodde att hon var så engagerad. Han är en slafsig konstnärstyp, men alla verkar tycka att han är så bra för Ann-Marie när de väl ser bortom hans utseende. Det är nog meningen att man ska tycka det. Själv tycker jag att han verkar helt olidlig, men men ...

Tidigare böcker i serien:
1. "Britt möter allvaret"
2. "Britt och sommaren"
3. "Britt, Karin och Ann-Marie"
4. "Britt gifter sig"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar