söndag 20 februari 2011

Matilda Ben


Matilda Ben
av Karen Cushman

"Matilda Ben" utspelar sig i en liten engelsk stad under medeltiden. Matilda är uppvuxen på ett gods, där hon har haft någon sorts särställning. Hon har inte hört till den fina familjen som äger godset, men inte heller till tjänstefolket. Munken fader Leufredus har uppfostrat henne sedan hon blev föräldralös, och hon kan läsa och skriva, även på latin, och har dessutom fått inpräntat i sig att det finaste man kan göra är att ägna sig åt bön och kontemplation. Däremot har hon inte lärt sig något om praktiska göromål. Så när prästen ska resa bort och inkvarterar henne hos kotknackerskan Röda Peg så står Matilda helt handfallen inför de uppgifter som Peg ger henne. Matilda blir lurad på marknaden, kan inte laga mat och är förskräckt inför att hjälpa Peg i hennes yrke (som består i att lägga om brutna och stukade ben, och massera och tänja onda leder). Dessutom tycker hon att Peg och hennes vänner, varav många utövar olika varianter av läkekonst, är enkla och säkert inte duktiga. De har ju inte studerat eller nånting.

Matilda väntar och väntar på att fader Leufredus ska komma tillbaka. Som läsare misstänker man att han nog har dumpat henne i vad han tycker är ett lämpligt hushåll, och inte tänker komma tillbaka. Kanske har han tröttnat på henne, eller så har han inte möjlighet att ta hand om henne nu när hon börjar bli vuxen. Så småningom börjar hon bli vän med Peg och de andra i området. Hon skaffar till och med vänner i sin egen ålder för första gången.

Det är ju en väldigt typisk bok för större barn och yngre ungdomar, där huvudpersonen övervinner sina fördomar och får nya vänner. Men kul att läsa lite om hur författaren tänker sig medeltida sjukvård i alla fall, och Matildas ganska underhållande samtal med diverse helgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar