tisdag 3 augusti 2010

Lotta i topp


Lotta i topp
av Merri Vik

Lottas pappa ska till Wien i ett affärsärende, och Lottas mamma ska få följa med. Men frågan är om hon vågar låta barnen vara ensamma hemma under tiden. Men så erbjuder farbror Fredrik, Lottas pappas chef, att betala resan för Lotta också och då är saken klar. De tre äldre barnen klarar sig själva utan problem.

Lotta är överlycklig över att få resa utomlands. Tidigare har hon väl bara varit i Köpenhamn som längst. Men hon blir mer tveksam när hon får reda på att föräldrarna har goda vänner som just nu bor i Wien, och att vännerna har en dotter i Lottas ålder. Lotta känner på sig att det kommer bli stelt och pinsamt att tvingas umgås med den här Viola. Säkert kommer de inte alls passa ihop.

Det visar sig emellertid att Viola, som kallas Vio, har haft precis samma farhågor angående Lotta, och att de faktiskt kommer riktigt bra överens. Ja, och så är det diverse typiska Lottaincidenter, t.ex. en katt i ett träd och en fadäs med ett vykort. Som vanligt är det roligt, men jag tyckte nog bättre om den här när jag var yngre. Kanske för att stora delar av det vanliga persongalleriet naturligt nog saknas här. Även om somliga aldrig går riktigt säkra för Lotta ens när de är på utlandssemester ...

Lotta-böckerna:
1. "Det är Lotta, förstås!"
2. "Ja, se Lotta!"
3. "Lotta är sig lik"
4. "Skärp dig, Lotta!"
5. "Lotta slår till"
6. "Fara på taket, Lotta!"
7. "Vilken skiva, Lotta!"
8. "Skriv upp det, Lotta!"
9. "Rena snurren, Lotta!"
10. "Se dig för, Lotta!"
11. "Bra gissat, Lotta!"
12. "Platt fall, Lotta!"
13. "Rena mörkret, Lotta!"
14. "Hejda dej, Lotta!"
15. "Full fart, Lotta!"
16. "Arma Lotta!"
17. "Vilken fullträff, Lotta!"
18. "Håll masken, Lotta!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar