söndag 15 augusti 2010

Boel och böckerna


Boel och böckerna
av Kai Söderhjelm

Den här boken köpte jag med på grund av titeln. Det var i en second hand-utik och då kan man ju kosta på sig de flesta böcker. Den här var faktiskt 50 öre billigare än det rekommenderade priset från 1964. Snygg omslagsillustration av Kerstin Thorvall också. Författaren var däremot okänd för mig, men det är nog bara jag som har missat honom. Han har tydligen skrivit en hel del böcker och dessutom bl.a. varit chef för både Göteborgs stadsbibliotek och Västra Frölundas bibliotek. Det är ju de två bibliotek som jag besöker oftast!

"Boel och böckerna" handlar faktiskt om bibliotek, men på en mindre ort. Något i stil med Svenljunga, gissar jag. Det är någonstans i det området och det är en ort som är tillräckligt stor för att ha en gymnasieskola. Har man postorderfirmor i Svenljunga? Eller ska man tänka sig Marks kommun? Kinna? Eller någon mindre ort, där man inte har mer än ett riktigt illa skött bibliotek. :) Det är huvudorten i en kommun, men på den här tiden var väl var och varannan småort en egen kommun.

Boel går på gymnasiet och vet inte riktigt vad hon vill göra i framtiden. Skolan får besök av en yrkesvägledare och Boel börjar fundera, och fastnar för bibliotekarieyrket. Hon får direkt sommarjobb på ortens lilla bibliotek. Det finns bara en bibliotekarie och när hon har semester har man tidigare varit tvungen att ha stängt. Men nu när Boel är där kan man ju ha öppet hela sommaren. Boel försöker klara av de olika problem man kan ställas inför på ett bibliotek (t.ex. att det kommer raggare) och sköter sina uppgifter så gott hon kan. Hon får också tillfälle att prata med flera andra om sina framtidsplaner. Folk som jobbar inne på huvudbiblioteket, folk som jobbar på bokbuss m.fl. Ska man t.ex. bry sig om att utbilda sig eller ska man bara fortsätta jobba nu när man har fått in en fot. Den ordinarie bibliotekarien har ingen utbildning, utan har fått jobbet för att hon behövde ett jobb när hon blev änka i tidig ålder och då ansågs bibliotekariesysslan passande. Jag misstänker att man inte tillsätter platserna på samma sätt längre. :-)

Hon får också veta att "det behövs väl nästan hur mycket bibliotekarier som helst". Inga problem att komma in på utbildningen eller att få jobb i alla fall. (Där hör ni, Marie och Cecilia!) Var det så att man på den här tiden arbetade för att modernisera biblioteken, så att inga bibliotek längre skulle vara som det Boel sommarjobbar på? Det handlar en del om hur biblioteket på orten har uppstått och de anställda på huvudbiblioteket talar också om hur det ska bli i framtiden.

Men sedan finns ju Boels mamma som inte alls tycker att hon behöver skaffa ett yrke, och definitivt inte att hon ska flytta till en annan stad för att utbilda sig. Hon ska väl ändå gifta sig! Och hennes vänner har helt andra drömmar inför sin framtid och alla förstår inte riktigt hennes dröm. Det är en helt okej ungdomsbok, men kanske inte helt aktuell. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar