söndag 29 augusti 2010

Alla mina systrar


Alla mina systrar
av Judith Lennox

Jag har lagt märke till att jag ganska ofta, och helt omedvetet, läser två böcker i rad med liknande omslag. Titta bara på omslaget till den här boken och omslaget till "Luba: Three Daughters". Mycket mystiskt. De är ju väldigt olika för övrigt, men omslagen påminner om varandra.

"Alla mina systrar" är en historisk roman, som jag säkert hade blivit helt uppslukad av när jag var fjorton-femton. Den handlar om fyra systrar, döttrar till en framgångsrik affärsman i Sheffield i början av 1900-talet. Mamman är sjuklig och en av döttrarna kommer ju vara tvungen att stanna hemma och sköta om henne och hushållet. Den äldsta systern är fast besluten att det inte ska bli HON. Tyvärr, och mycket oväntat, har det visat sig att hon har svårt att hitta en man att gifta sig med. Så vad ska hon göra då? En annan syster har, lika oväntat, väldigt lätt att hitta den rätte, men blir ändå inte lycklig i alla sina dagar. Den tredje vill gå på konstskola, men det rycker den konservative fadern inte är lämpligt.

Han får följa systrarna, och resten av familjen, det finns t.ex. även tre bröder, från 1909 och ett tiotal år framåt. Första världskriget spelar förstås stor roll för deras liv, men även andra omständigheter.

Det är väl inget större fel på boken, men det är heller inget med den som är särskilt minnesvärt. Jag kommer inte att rekommendera den till någon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar