måndag 16 augusti 2010

Kungakronan


Kungakronan
av Margit Sandemo

Ännu en gammal Allersroman. Den här gången handlar det om grupp norska univeristetsstudenter som får höra talas om ett föremål som en av vännerna har sett hemma hos en släkting. Några i gänget studerar keltiska språk och misstänker att inskriptionerna på föremålet kan vara en gammal ogam-inskription. Alltså en mycket gammal keltisk text. Det här kan bli en sensation! Hela gänget bestämmer sig för att åka ut till huset där inskriptionen ska finnas. Huset är egentligen obebott numera, det ligger oerhört ensligt och otillgängligt. Men ibland hyrs huset av en skotte, Ron, som uppskattar läget och bristen på folk. Efter en kemisk olycka är han extremt känslig för smitta.

I gänget finns bl.a. den osäkra och blyga Annika, och charmören Peter. En blöt kväll har Peter slagit vad med några andra kompisar att han kan få Annika i säng andra kvällen, och resan kan vara ett bra tillfälle för detta. Men han får oväntad konkurrens av den dödssjuke och gåtfulle Ron ...

Den här är en av de som jag tror är mångas favorit bland Margit Sandemos följetonger. Annars är t.ex. "Jungfrun i Dimmornas skog" väldigt populär. Jag gillar ju de gamla följetongerna. Ofta hänger de bättre ihop än författarens nyare böcker. Dessutom är det ju lite charmigare med en Allersroman med reklam för produkter som kanske inte ens finns längre på insidan av pärmen. På bl.a. den här har de varit smarta och placerat reklam för ett sömngivande naturläkemedel på insidan av bakre pärmen. För de som har läst ut hela boken i sängen och fortfarande inte är sömniga. ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar