torsdag 5 augusti 2010

Religionernas historia


Religionernas historia: Om tro, hänförelse och konflikter
av Sören Wibeck

Intressant och översiktlig bok om många olika religioner och deras historia. Förutom vad man tror på får man alltså läsa om hur och var de uppstod, hur olika riktingar inom samma religion och eventuella regionala skillnader uppstod. Inte alltför svårläst, man behöver inte veta så väldigt mycket innan, men inte heller något man (jag) läser i ett svep. En religion i taget får räcka.

Mest intressant tyckte jag det var att läsa om judendomen, islam och många av de olika mindre religioner som tas upp. Förutom de riktigt stora världsreligionerna är det ett urval av lite mindre religioner som tas upp, bl.a. samisk religion, sikhism, och new age. Jag är mindre intresserad av att läsa om kristendom (fast avsnittet om mormoner var ändå intressant), hinduism och buddhism, och en del andra av de mindre religionerna. Det är alltså min personliga uppfattning om vad det är kul att läsa om, det har inget att göra med de kapitlens kvalitet.

Jag vet att det var någon invändning jag hade mot någon detalj i boken, men den har jag så klart glömt nu. :-P Det var nog inget viktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar