fredag 6 augusti 2010

Museum of Terror Volume 1: Tomie 1


Museum of Terror Volume 1: Tomie 1
av Junji Ito

En mycket tjock mangapocket med ganska äckliga serier, som alla handlar om den vackra Tomie som väcker en del märkliga reaktioner hos folk. Hon är inte särskilt sympatisk, men att alla vill styckmörda henne ... Ganska speciellt. Men det värsta är att Tomie alltid kommer tillbaka. Hennes kroppsdelar dör inte, utan ger upphov till en ny Tomie, ibland flera. Man får veta mera om hur det här funkar i en berättelse som utspelar sig på ett sjukhus, där några läkare faktiskt försöker bedriva seriös, men hemlig, forskning på Tomies kroppsdelar efter att ha anat något av hur det ligger till. Men det går ju sådär ...

I bokens berättelser dyker Tomie upp gång på gång. Man får inte veta vad som har hänt sedan förra berättelsen och hur hon hamnar i olika miljöer. Det är serienoveller, inte en sammanhängande historia. Det är kanske lite synd om Tomie som blir mördad gång på gång, men sympatierna ligger sällan, om någonsin, på hennes sida. Huvudpersonerna är i stället de stackare som på något sätt kommer i kontakt med henne.

Det finns ytterligare två volymer i Museum of Terror-serien. Först är det ytterligare en med Tomie-serier och sedan en med helt fristående skräckhistorier. Jag tänker läsa båda. Det finns förresten en annan serie av Junji Ito som är översatt till svenska - Uzumaki. Andra delen i serien ska nyligen ha kommit ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar