söndag 15 augusti 2010

Historiska romanens ABC: E


Jag försöker komma i kapp, men ibland är det riktigt svårt att komma på böcker.


Historiska romanens ABC:
Utmaningen är en boktitel på veckans bokstav, en författare på veckans bokstav samt veckans specialteman som är vad man vill på E. T.ex. Egypten, England, emigration eller elvahundratalet.


1. Jag har en bok som heter "Ett brott är blott ett brott" (av Diane K. Shah), som jag läste för massor av år sedan. Jag tyckte den var bra då i alla fall, men det säger inte så mycket om den faktiskt var det. Det är deckare som utspelar sig i Hollywood i slutet av 40-talet.

2. Jag vet inte så mycket om Ebba Edskog, utom att hon har skrivit en massa B. Wahlströmsböcker om någon som heter Skratt-Maja. De har jag inte läst. Däremot har jag läst hennes båda böcker om Elly, "Elly från Kvarngården" och "En sommar med Elly", även de B. Wahlströms flickböcker, men förvånansvärt bra för att vara sådana. Utspelar sig "förr i tiden". "Förr i tiden" sett från 60-talet. Man talar om ett krig så jag gissar på 1910-talet, men det skulle även kunna vara 1940-talet.

3. a) Frid Ingulstad har skrivit en bokserie som heter Kongsdøtrene, som handlar om drottningar och prinsessor med norsk anknytning under tidig medeltid, t.o.m. vikingatid i början. Det är en bok om varje person, även om en tidigare huvudperson kan vara med i senare böcker, som kanske t.ex. handlar om hennes dotter. Flera av dem utspelar sig på 1100-talet, bl.a. den om "Malmfrid" från Novgorod, som blev gift med Sigurd Jorsalfar, korsfarare och kung av Norge.

3. b) På temat emigration måste jag nästan nämna Vilhelm Moberg och hans böcker om Karl-Oskar och Kristina. Jag läste dem för många år sedan, och även om jag tycker att författaren alltid beskriver allting utifrån så tyckte jag om dem. Annars hade jag aldrig tagit mig igenom hela serien. Jag har den i en volym, som är väldigt stor och tung.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar