måndag 9 augusti 2010

Historiska romanens ABC: D


Okej, nu försöker jag få ihop ett D i Historiska romanens ABC.

Utmaningen är en boktitel på veckans bokstav, en författare på veckans bokstav samt veckans specialteman som är ... vad man vill på D. T.ex. Danmark, historiska deckare, damer eller dramatik.


1. "Den mörka spegeln" av Judith Merkle Riley. Mina favoriter av den författaren är egentligen hennes Margaret-trilogi, men "Den mörka spegeln" är också mycket bra. Den utspelar sig i Frankrike på 1600-talet där en tonårsflicka får en total makeover för att kunna passera som uråldrig sierska.

2. Diana Gabaldon så klart. Jag har verkligen tyckt om de av hennes böcker jag har läst. Inte minst är de väldigt roliga.

3. a) Jag tänker dramatik, som i teater, inte bara att det är dramatiskt. Fast det ena utesluter ju inte det andra. Den första bok jag kommer att tänka på är "Tamburlaine Must Die" av Louise Welsh, som handlar om dramatikern Christopher Marlowe. Dessutom är det rätt dramatiskt.

3. b) Drama på båda sätten har vi också i Maria Gripes fyra böcker i Skuggserien, där en av huvudpersonerna, Carolin, spelar roller både privat och så småningom på teatern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar