lördag 19 januari 2008

Bergtatt


Bergtatt
av Trude Brænne Larssen

Det här är den andra boken av samma författare som har den här titeln. Den förra "Bergtatt" ingår i serien som handlar om modern till Rime, som är huvudperson i den här serien. Det var länge sedan jag läste den serien, Ulveøyne, men de två böckerna har väl åtminstone en del med varandra att göra. Hade inte Ulva råkat ut för det hon gjorde hade Rime inte varit Rime, och det som händer i den här boken hade inte kunnat hända. Det finns förresten även en bok som heter "Rimfrost" i den serien, precis som hela den här serien gör. :)

Att det finns diverse oknytt är inte en främmande tanke för människorna på den här tiden. Alltid finns det någon som säger sig ha sett fotspår efter troll och annat. Men Rimes berättelser om bergfolket är ändå lite för mycket för Bork. Att Rime plötsligt skulle vara uppvuxen hos dem, hon som alltid har sagt att hon inte minns något av sin barndom. Att det är dags för Rime att lämna Bork och resa långt bort vill han heller inte förstå, särskilt inte nu som de har ett barn tillsammans. Samtidigt har han ju en annan familj, som han också tycker om.

Keiti har blivit kär i en ung man som hon träffade på tinget, men oroar sig för att det är syndigt att möta honom i hemlighet. Och har han samma känslor för henne? Hon vet i alla fall att han fortfarande håller sig till de gamla gudarna, men hon hoppas ju att han ska omvända sig till den kristna tron. I längden kan hon ju inte vara tillsammans med en hedning.

Det händer mycket i de här böckerna och handlingen går fort. Den här boken utspelar sig under bara ett par dagar och det händer saker hela tiden. Det blir aldrig tråkigt att läsa Rimfrost. :)

Rimfrost:
1. "Bortført"
2. "Alvesang"
3. "Banesår"
4. "Tidevann"
5. "Vendepunkt"
6. "Korsveien"
7. "Malstrøm"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar