torsdag 3 januari 2008

På ditt aller vakreste


På ditt aller vakreste
av Rune Christiansen

Norsk julklapp, som jag säkert fick för att boken utspelar sig i Göteborg, där jag bor. Mycket gatunamndroppning här.

Markus är en ung norrman som bor i Göteborg sedan flera år och av någon anledning som vi aldrig får reda på inte vill återvända till hemlandet. Man får över huvud taget inte veta något om Markus bakgrund. Inte för att jag behöver en fullständig redogörelse för hela hans uppväxt o.s.v., men någon gång borde han väl tänka på saker som inträffade innan han flyttade till Sverige? Men författaren har säkert en tanke med detta. En av personerna i romanen, en författare, ondgör sig ju över Freud som förstört den västerländska litteraturen som bara handlar om vad i barndomen som format karaktärerna.

Markus är en person som inte riktigt verkar veta vad han vill. Han är porrskådespelare i filmer som han och en kompis gör (ja, det finns en del tekniska sexskildringar här), och som det åtminstone från början fanns en vision bakom. Men han kanske borde sluta, för hans flickvän tycker ju egentligen inte om det, och Markus menar ju allvar med henne. Eller kanske med någon annan. Han krisar, åker bort ett tag, träffar någon ny.

Ramen för handlingen känns igen från massor av böcker och filmer. Det kan bli bra eller inte. "På ditt aller vakreste" blir väl sådär lite mittemellan. Helt okej, men det är synd att man inte får mer grepp om Markus. Han blir tyvärr lite för anonym, det kan ju vara svårt att hålla reda på alla dessa krisande unga män som åker iväg någonstans.

För övrigt är det roligt att läsa om en stad man känner till, men på "fel" språk. :) Jag måste läsa fler böcker som utspelar sig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar