fredag 4 januari 2008

Någon att tycka om


Någon att tycka om
av Ester Ringnér-Lundgren

Jag samlar ju på böcker av Ester Ringnér-Lundgren (Merri Vik, Kaj Ringnér), åtminstone flickböckerna. Barnböckerna om Tussi har jag, men det finns även massor av böcker om små troll. Av dem tror jag det finns en eller två hemma hos mina föräldrar, men jag har inte börjat samla på dem än. "Någon att tycka om" hittade jag på Tradera för ett tag sedan. Det är en av de flickböcker som inte ingår i en serie och inte är så känd. Den är lite tjockare än de flesta av B. Wahlströms flick- och ungdomsböcker, omkring 200 sidor. Och den är lite mer djuplodande än vad jag tycker att Ester Ringnér-Lundgrens böcker brukar vara. En positiv överraskning. :) Den tar också upp ett par samhällsfrågor, åtminstone lite, men mer än i t.ex. Lottaböckerna. Ett hett debattämne verkar vara huruvida betygen bör avskaffas eller inte. De flesta personerna i boken vill ha betygen kvar, dels för att de vill ha något att kämpa för, dels för att de menar att man måste kunna se vem som är kvalificerad till olika högre utbildningar och jobb. Kan det vara författarens egen åsikt kanske? Hon var ju lärare. Och så funderar ju huvudpersonen lite på vart världen är på väg. Det blir nästan lite sött, för det verkar vara en mycket oskyldigare tid (boken är utgiven 1981). T.ex. är den stora faran när ungdomar går ut att någon häller alkohol i deras läsk, inte att någon lägger tabletter i deras alkohol. Det kan ju förstås hända att saker och ting framställs lite snällare så här i en flickbok.

Boken handlar om femtonåriga Lilian, precis efter att sommarlovet har börjat. Hennes stora problem är att hon inte vet vad hon vill bli. Det finns inget särskilt hon intresserar sig för, varken när det gäller skolan eller fritiden. Det är inte ett helt ovanligt tema för författaren. Det är inte heller att Lilians familj åker ut på landet halva sommarlovet, och att det är lite blandade episoder med utflykter, midsommarfirande, tillfixning av rummet hon delar med systern etc. Innan hon åker ut på landet har Lilian lagt märke till en kille som spelar trumpet väldigt bra. Det visar sig att han kommer tillbringa delar av sommaren i närheten av där Lilian ska vara. Spännande. På landet finns också en annan kille som Lilian blir kompis med, men hon är inte intresserad av honom på samma sätt.

För Lottabokläsaren är det absolut värt att leta upp "Någon att tycka om", och kanske för andra flickboksfantaster också. En kul detalj är förresten att Lilian och hennes syster Kajsa faktiskt läser Lottaböcker. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar