måndag 14 mars 2005

Bröllop på Ekered


Bröllop på Ekered
av Agnes von Krusenstjerna

Det här är den sjätte boken i Fröknarna von Pahlen-sviten. Den sjunde (sista) delen, "Av samma blod", ska komma ut i den här nya pocketutgåvan i höst.

Jag tänker inte skriva så mycket om handlingen den här gången. Egentligen händer det inte så väldigt mycket i böckerna, utan de handlar mest om vad folk tänker och vilka förhållanden de har till varandra. Nu är det så mycket folk att det nästan är lite svårt att hänga med. Ett släktträd hade inte varit fel. Det är i alla fall två par som ska gifta sig, men det är inte på grund av kärlek och man kan inte riktigt kalla det resonemangsäktenskap heller. I åtminstone det ena fallet ligger det väldigt låga motiv bakom.

En som inte ska gifta sig är i alla fall Angela, som är en av de två centrala personerna i böckerna. Visserligen väntar hon barn, men fadern vet inget. Han är redan gift. I stället planerar Angela och hennes faster Petra att själva ta hand om barnet. De ser verkligen fram emot att få ett litet barn, men än så länge vill de hålla det hemligt.

Det här med barn och fruktsamhet är för övrigt ett återkommande tema i böckerna. Det är Petra som aldrig har blivit gift och fått egna barn, utan får nöja sig med Angela och nu Angelas väntade barn. Angela är förresten inte den enda som väntar ett utomäktenskapligt barn. Vissa vill inte alls ha barn, medan Petras svägerska Betty dyrkar småbarn och sörjer djupt när hennes sonhustru får missfall. Bettys bror Jacob Levin driver en kvinnoklinik dit många av kvinnorna i böckerna söker sig.

1. "Den blå rullgardinen"
2. "Kvinnogatan"
3. "Höstens skuggor"
4. "Porten vid Johannes"
5. "Älskande par"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar