torsdag 12 augusti 2004

Porten vid Johannes


Porten vid Johannes
av Agnes von Krusenstjerna

Den fjärde boken i Fröknarna von Pahlen-sviten. De tidigare är "Den blå rullgardinen", "Kvinnogatan" och "Höstens skuggor".

Petra var en gång förlovad med Thomas Meller, men han åkte på en forskningsresa till Sydamerika och valde att bli kvar där framför att återvända till Petra. Han har gift sig och skaffat barn där borta, men Petra har inte kunnat glömma honom och har inte gått vidare med sitt liv. De få kärleksaffärer hon har haft sedan dess har inte ens hunnit komma igång innan de avbrutits. Nu är Thomas tillbaka i Sverige med sin lille son, medan frun (som han inte har nägra känslor för egentligen) är på sanatorium. Men den här gången är det Petras brorsdotter Angela, som har hunnit bli nitton år, som han faller för. Och Angela blir kär i honom. Petra har aldrig berättat hur mycket Thomas betyder för henne.

Bell von Wenden (den lesbiska lärarinnan på Angelas hushållsskola i "Kvinnogatan") dyker upp igen, och Thomas tycker mycket illa om dennas fascination för Angela.

I och med den här boken (och nästa, som jag inte har läst än) gick tydligen Agnes von Krusenstjerna för långt och Bonniers refuserade böckerna. Stor debatt följde, bl. a. försvarade Karin Boye böckerna. De är väl inte fullt så kontroversiella idag (när de skrevs på 30-talet måste väl folks värderingar ha legat åt nazisthållet?). Inte som bok åtminstone. Fast man skulle nog reagera om vissa av bokens händelser inträffande i verkligheten.

Det börjar förresten bli riktigt besvärligt att hålla reda på alla människor i böckerna. Det hade inte skadat med en förteckning över släktförhållanden, som i t. ex. Per Anders Fogelströms Stad-böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar