fredag 9 januari 2015

2014 års bästa ... deckare, fantasy, dystopi, facklitt, memoarer, humor

Lite mer av det bästa jag tyckte att jag läste under 2014.

(Tydligen är detta inlägg nummer 3000 i bloggen.)

DECKARE/THRILLER


Undrar om det inte var "Till offer år Molok" av Åsa Larsson, även om jag tyckte att hennes "Till dess din vrede upphör" (läst 2013 och det årets bästa deckare) var ännu bättre.

En bra och mer thrilleraktig trio var Belinda Bauers "The Facts of Life and Death"Gillian Flynns "Gone Girl" och Penny Hancocks "Tideline".

Jag läste dessutom en del böcker av riktigt klassiska svenska deckarförfattare: Stieg Trenter ("Färjkarlen"), Maria Lang ("Kung Liljekonvalje av dungen" måste vara bäst av de jag läste under året) och så läste jag klart Sjöwall/Wahlöös Roman om ett brott.


FANTASY


Tydligen läste jag bara två böcker i hela genren under hela året, så det blev inte svårt att välja vackra "The Sleeper and the Spindle" av Neil Gaiman, med illustrationer av Chris Riddell.


DYSTOPI


Här hittar jag på kategorin efter vilka böcker jag ville ta med, för Ninni Holmqvists "Enhet" måste bara vara med nånstans! Så bra!


FACKLITTERATUR


Så klart "Popmusik rimmar på politik" av Anna Charlotta Gunnarsson. Superintressant. Också intressant att lyssna på författaren berätta om boken på Bokmässan.


MEMOARER/HUMOR


Nina Stibbe var fantastisk rolig i sina brev till sin syster på 80-talet, samlade i boken "Love, Nina". Alla som gillar brittisk humor borde läsa. (Hittade jag på kategorin efter att jag hade bestämt mig för att ta med boken i listan? Jag skulle väl aldrig.)

2 kommentarer:

  1. Älskar vanligtvis dystopier, får nog ta och kolla upp Enhet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. I så fall tycker jag du ska kolla upp den. :)

      Radera